Küresel Piyasalar

Küresel Piyasalar

Vakıf Katılım

ABD piyasalarında fiyatlamalar: TDİ verisinin tüm zamanların en güçlü artışını kaydetmesiyle artıda kapandı

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, tarımdışı istihdam verisinin 2,5 milyon artış kaydederek tüm zamanların en güçlü aylık yükselişini göstermesinin ABD ekonomisinin pandemi sürecinin ardından toparlanmaya başladığını teyit etmesiyle alıcılı seyir izledi. Güçlü gelen veri paralelinde işsizlik oranında da benzer şekilde beklentiden iyi rakam açıklandı. İşsizlik %14,7'den %13,3'e geriledi. Beklenti %19,0'a yükselmesi yönündeydi. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi %3,15 yükselişle 27,110.98 seviyesinden günü tamamlarken, S&P 500 endeksi %2,6 artışla 3,193.93 puan seviyesine yükseldi. Gün içinde tüm zamanların zirvesi olan 9.845,69 seviyesini test eden Nasdaq endeksi %2 yükselişle 9.814,08 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda bakıldığında Dow Jones endeksi %6,8 ile en yüksek getiriyi sağlarken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %4,9 ve %3,4 seviyelerinde yükseliş kaydetti. Şirketler özelinde havayolları şirketleri yazın yapılacak uçuş sayısının artırılmasıyla alıcılı seyir izledi. American Airlines %11,1 yükselirken, United Airlines %8,5 artış kaydetti. Kruvaziyer sektörü cephesinde de Norwegian Cruise Line ve Carnival hisselerinde yükselişler %14’ü aşarken, Royal Caribbean 20,3% artıda kapandı. AVM operatörü olan ticari gayrimenkul şirketi Simon Property hisseleri %15,4 yükselirken, perakende sektörü şirketleri olan Kohl’s ve Nordstorm şirketlerinin hisseleri sırasıyla %11 ve %6 artıda kapandılar. Bankacılık sektörü cephesinde de yükselişler %4’ü aştı.

Avrupa piyasalarında fiyatlamalar: Politika iyimserliğinin gecikmeli yansımaları ile alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde Avrupa piyasaları, fiyatlamalara gecikmeli olarak dahil olan politika iyimserliğinin olumlu etkisiyle alıcılı seyir hakimdi. ABD’de açıklanan Mayıs ayı TDİ verisinin de beklentiden oldukça iyi seviyede gerçekleşerek tüm zamanların en yüksek aylık artışını kaydetmesinin olumlu atmosferi pekiştirmesiyle alıcılı seyir izledi. Bu bağlamda CAC 40 endeksi %3,73 yükselirken, DAX endeksi %3,36 artıda kapandı. FTSE 100 endeksi de %2,25 yükseliş kaydetti.

Asya piyasalarında fiyatlamalar: Beklentinin altında daralma kaydeden Japonya büyüme verisi öncülüğünde alıcılı seyir izliyor

Asya piyasaları, bugün beklentiden oldukça iyi gelen ABD TDİ verisi sonrası alıcılı seyir izliyor. Ayrıca 1Ç20 için yıllık bazda %3,4 daralmadan %2,2 daralmaya revize edilen Japonya büyüme verisi ve rekor seviyede fazla kaydederek 62,93 milyar dolar seviyesine yükselen Çin dış ticaret dengesi verisi de piyasalardaki olumlu atmosferin temelini oluşturan diğer unsurlar olarak sıralanabilir. Nikkei endeksi %0,99 yükselirken, Shangai endeksi de %0,28 artıda. Hang Seng endeksi %0,07 düşüş kaydederken, KOSPI endeksi yatay seyir izliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı