Hibya'da 'Sanatsal Sohbetler' yayını gerçekleşti

Hibya'da 'Sanatsal Sohbetler' yayını gerçekleşti

Vakıf Katılım

Nilgün Serimoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı 'Sanatsal Sohbetler'de Opus Amadeus Festivalleri sanat yönetmeni Mehmet Mestçi, hibya'nın konuğu oldu.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, 'Opus Amadeus İstanbul Org Festivali' 'Oda Müziği kültürünün yaygınlaşması' ve 'Pandemi döneminde digital platformların zorunlu gelişimi' gibi konu başlıkları ele alındı.

Opus Amadeus Festivalleri sanat yönetmeni Mehmet Mestçi, klasik müziğe plaklardan keşfettikten sonra enstrüman çalmaya başladığını, o plağın da “Yehudi Menuhin’den Bach’ın Keman Konçertoları olduğunu söyledi.
 
Bütün bu festivallerin, konserlerin tohumlarının Beaux Liszt Akademisinin ikinci katında başladığını vurgulayan Mestçi, retinasında oluşan rahatsızlıktan kaynaklı tedavi olduktan sonra flütü bırakmasının klasik müziği festivalleri yapmasında önünü açtığını ifade etti.

Flütü bıraktıktan sonra film yönetmeni olmak isteyen Mestçi, ilk filmini belgesel konulu çekerek başladığına değindi.

Sanat yönetmeni Mehmet Mestçi, ikinci filminde ise konulu film olarak kategorize edilen aşk mektupları okuyan iki sevgilinin konusunu çekerek sinemalarda gösterilme ve ardından Macaristan televizyonunun filmi satın alıp yılda bir kere gösterilmesi başarısını göstermişti.

Mehmet Mestçi, sinema ve müziğin bambaşka bir tutku olduğunun altını çizdi.

2012 yılında Murat Katoğlu’yla konuşarak Oda Müziği Festivali yapma fikrini edinip Opus Amadeus Oda Müziği Festivalinin doğma fikrinin ortaya çıktığını söyleyen Mestçi, Opus Amadeus’un amaçlarından bir tanesinin de Türkiye’de seslendirilmemiş baş yapıtları ya da eserleri dinleyici ile buluşturmak olduğunu dile getirdi.

Mestçi “Org Festivali için ise, Harbiye Dame de Sion’un yan tarafında olan Saint Esprit Kilisesi orada koro konseri yaparken tanıştığımız peder aracılığıyla kiliseden onay alarak 2018 yılında Türkiye Klasik Müzik tarihinin ilk org festivalini gerçekleştirmeye başladık.” dedi.

Yakındaki planlarından bahseden Opus Amadeus Festivalleri sanat yönetmeni Mehmet Mestçi, şubat sonunda 11. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda müziğini planladıklarını, Org Festivalinin kapanış konserinin ise 24 Kasım'da gerçekleştirileceğini söyledi.

'Sanatsal Sohbetler' yayınının tamamı ise şöyle:

 

 


Hibya Haber Ajansı