Risk iştahındaki yükselişten destek buldu

Risk iştahındaki yükselişten destek buldu

Vakıf Katılım

BIST100…Risk İştahındaki Yükselişten Destek Buldu… Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde koronavirüs pandemisi kaynaklı gelişmeler gündemde kalmaya devam etti. ABD ekonomisinin peyderpey açılacağına ve Covid-19 tedavi yöntemine yönelik olumlu haberlerle birlikte risk iştahı haftanın geneline oranla belirgin bir şekilde artış gösterdi. Yeni haftanın ilk iş gününde yurt içi ve yurt dışı ekonomik veri ajandası açısından sakin bir gün geçireceğiz. BDDK dün bankaları kredi vermeye yönelten bir düzenleme yaptı. Geçen haftanın son işlem günündeki pozitif seyrin ardından Asya piyasaları haftaya karışık bir seyir le başladı. ABD vadelileri ise yataya yakın. Yurt dışı hisse senedi piyasalarındaki karışık tabloya paralel olarak endeksin güne yatay başlaması beklenebilir. Koronavirüs pandemisi kaynaklı haber akışı gündemde kalmaya devam ederken, yatırımcılar gelen haber akışlarını takip etmeyi sürdürecek. Bu hafta yurt içinde TCMB’nin Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı, yurt dışında ise PMI verileri öne çıkacak.

 

 

USDTRY… Yatay Bir Seyir İzliyor… Dolar TL kuru geçtiğimiz haftanın son işlem gününde haftalık kayıplarını telafi etme çabası içerisinde olsa da koronavirüs pandemisinin gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle sınırlı bir şekilde değer kaybetti. Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalardaki olumlu tabloya bağlı olarak yatay bir seyir izliyor. TCMB Başkanı Murat Uysal hafta sonu gerçekleştirdiği röportajda diğer merkez bankalarıyla swap görüşmeleri gerçekleştirdikleri ifade etti. Uluslararası kuruluşlarla açılacak swap hattı piyasaların takibinde. Koronavirüs pandemisi beraberinde likidite ve finansman problemlerini de getirdi. Koronavirüs pandemisinin yarattığı panik beraberinde

 

 

EURTRY…TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Geri Almakta Zorlanıyor… Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.52 seviyelerinde işlem görüyor. Euro diğer para birimleri karşısında güçlenmekte zorluk çekerken kurda kalıcı geri çekilmeler görebilmemiz için CDS priminde gözle görülebilir bir gerileme görmemiz gerekiyor.

 

 

EURUSD…1.0840 Seviyelerinde… Parite piyasaların iyimser havasından destek alarak 1.0850 seviyesinin üzerine tutundu. Dolardaki güçlenme Amerikan ekonomisinin peyderpey açılmaya başlayacağı beklentileriyle duraklasa da Euro bölgesinde korona bonosu konusunda birlik sağlanamamış olması paritede aşağı yönlü baskı yaratıyor.

 

 

XAUUSD… 1700 $’ın Altına Geriledi… Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD ekonomisinin kademeli bir şekilde açılacağının duyurulması altının ons fiyatının gerilemesine neden oldu. Pandeminin yayılma hızının düştüğüne ilişkin işaretler de altın fiyatlarındaki düşüşe destek oluyor. Hafta boyu güvenli varlık talebiyle yukarı yönlü bir seyir izleyen ons altın haftanın son işlem gününde 1700 $ seviyesinin altına sarktı. Yeni haftada koronavirüs pandemisi kaynaklı gelişmeler gündemde kalmaya devam edecek. Altının on fiyatı günün ilk saatlerinde 1680 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

GLDGR…Altının Ons Fiyatındaki Gerileme Gram Altın Fiyatında Aşağı Yönlü Baskı Kuruyor…TL’nin dolar karşısında güçlenmesi ve ons altının 1700 $ seviyesinin altına sarkmasıyla birlikte gram altın fiyatları rekor seviyelerinden geriledi. Yeni haftanın ilk saatlerinde 375 TL seviyelerinde alıcı buluyor.

 

 

BRENT…Global Petrol Talebindeki Azalmayla Birlikte Fiyatlar En Düşük Seviyelerde… Petrol fiyatları koronavirüs pandemisinin talebe darbe vurmasıyla birlikte tarihi düşük seviyelerde işlem görüyor. Vadeler arasında fiyat farklarında açılmalar gözleniyor. Global petrol talebindeki trajik düşüş, stok fazlaları petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kuruyor. Yeni haftada Brent petrol vadelileri 26 $ seviyelerinde fiyatlanıyor.

 

 

S&P500…Koronavirüs Pandemisine Yönelik Gelişmeler Takip Ediliyor… ABD’de hisse senetleri piyasası Donald Trump’ın ekonomiyi yeniden açma planıyla yükselişe geçti. S&P500 endeksi gelen haber akışının ekseninde Şubat ayından bu yana ilk defa iki hafta üst üste yükseldi. Piyasanın koronavirüs çıkmazından kurtulmaya yönelik her türlü haber akışına olumlu reaksiyon göstermesi beklenebilir. Yatırımcılar en kötünün geride kaldığına inanmak istiyor.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı