Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de dün açıklanan Dallas FED İmalat Aktivitesi takip edildi. Mart ayında Dallas FED İmalat aktivitesi beklentilerin altında -15,7 seviyesinde açıklanırken, son üç aydır geri çekilmeye devam ediyor. Euro Bölgesi’nde AMB yetkililerinin açıklamaları izlendi. Euro Bölgesi’nde AMB yetkilisi Centeno, faiz kararları alınırken son dönemde finansal piyasalardaki risklerin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Centeno, henüz sistemik bir riskin görünmediğini ancak fiyat istikrarı konusunda finansal istikrarın önemli olduğunu hatırlattı. Enflasyona yönelik olarak ise Centeno, faiz artışlarına rağmen enflasyonda istenilen geri çekilmeyi görmediklerini belirtti. Bir diğer AMB yetkilisi Schnabel ise konuşmasında, daha fazla faiz artışının muhtemel olduğunu aktardı. Ayrıca, uluslararası basında yer alan bir habere göre Schnabel, bu ay gerçekleşen politika faiz kararına ilişkin tutanaklarda faiz artışlarına yönelik işaretlerin verilmesini istediği ancak AMB Başkanı Lagarde’ın daha temkinli bir yaklaşım benimsediği paylaşıldı. Dünya Bankası, “Düşen Uzun Vadeli Büyüme Beklentileri: Eğilimler, Beklentiler ve Politikalar” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, söz konusu düşüşün gelişmekte olan ekonomiler için aynı derecede sert olacağı, 2000 ile 2010 arasında yılda yüzde 6 olan ortalama potansiyel büyüme oranının bu 10 yılın geri kalanında yılda yüzde 4’e düşeceği kaydedildi.

ABD tahvil piyasasında haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyir izlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,51, 2 yıllık tahvil faizler ise %3,95 seviyesinden kapattı. VIX endeksi ise haftanın ilk işlem gününde gerilemeye devam etti ve 21.74’ten 20.60’a seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi endeksleri kapanışlarında, S&P 500 endeksi %0,16 artışla 3977.53 seviyesine yükselirken; enerji sektörlerinde görülen %2,10’luk değer kazançları endeksteki seyri destekledi. Nasdaq endeksi %0,47 değer kaybederek 11.768,84 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi ise %0,60 artışla 32432,08 seviyesinden kapandı.

Euro Bölgesi’nde major endeksleri haftanın ilk işlem gününe pozitif bir seyirle başladı. Özellikle Deutsche Bank hisselerine gelen tepki alımlarının etkili olduğu gözlemlenirken, Dax %1,14’lük artışla 15.127 seviyesine yükseldi. FTSE 100 endeksi %0,90 artışla 7.471, ve CAC 40 endeksi %0,90 artışla 7.078 seviyesine yükseliş gösterdi. Almanya’da açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen IFO sonuçları da ekonomik görünüm açısından olumlu beklentileri destekledi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında genel olarak alıcılı bir seyir takip ediyoruz. Shanghai endeksi %0,05, Hang Seng endeksi %0,67 ve Nifty 50 endeksinde ise %0,04 pozitif seyir takip ediliyor. Nikkei tarafında ise %0,10’luk negatif seyir izleniyor.

ABD vadeliler cephesinde ise hafif alıcılı seyir takip ediyoruz.

ABD’de Perakende Stoklar, FHFA Konut Fiyat Endeksi, Conference Board Tüketici Güveni ve Richmond FED İmalat Endeksi yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Müller’in konuşması öne çıkıyor.

Gelecek gündemde neler var? ABD’de MBA Mortage Başvuruları ve Bekleyen Konut Satışları takip ediliyor olacak. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Kazimir’in konuşması piyasaların takibinde olacak

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı