Mercedes-AMG PETRONAS F1 ekibi yeni F1 aracını tanıttı

Mercedes-AMG PETRONAS F1 ekibi yeni F1 aracını tanıttı

Vakıf Katılım

Mercedes-AMG PETRONAS F1 ekibi, 2023 yılında yarışacak olan Mercedes-AMG F1 W14 E PERFORMANCE'ı tanıttı.

Zor geçen 2022 sezonundan öğrenilenler neticesinde şekillenen W14, görünümüyle dikkatleri üzerine çekti. Takım, W13'ün altında yatan konsepti korurken geliştirme, temel performans alanlarına odaklandı. Bu da kendinden öncekilerin ayırt edici DNA'sını koruyan ve dikkate değer değişikliklerin kombinasyonunu sunuyor. Tıpkı motor kapağındaki oluklu gövde yapısı ve yüzeyin altındaki diğer detaylar gibi.

Otomobilin dikkat çekici görünümü mimarisiyle de sınırlı kalmadı. 2020 ve 2021'den kalma ikonik siyah görünüm, toplam ağırlığı azaltma projesinin bir parçası olarak rafine edildi. W14'ü sürecek isimler ise beraber geçirecekleri ikinci sezonları için bir araya gelen Lewis Hamilton ve George Russell olacak ve üçüncü pilot rolündeki Mick Schumacher tarafından desteklenecek.

Takım Patronu ve Mercedes-AMG PETRONAS F1 Takımı CEO'su Toto Wolff, “Beklentimiz her zaman Dünya Şampiyonluğu için yarışabilecek kapasitede olabilmek. Diğer taraftan geçen yıl rakiplerimiz ile mücadelemiz çok çekişmeliydi. Biz de arayı kapatıyoruz. Önde yarışmak, dayanıklılık, takım çalışması ve kararlılık gerektiriyor. Her zorluğun üstesinden gelecek, ekibi ilk sıraya koyacak ve her milisaniye için verilecek olan savaşta çevrilmemiş taş bırakmayacağız. Bu yıl, tekrar öne geçmek için her şeyi yapıyoruz.” yorumunu yaptı.

“Rafine bir konsept”

Toto Wolff “Geçen yıl bizim için zordu ancak birçok şey öğrendik. Umarım 2023, sorunları nasıl çözeceğimizi ve arabanın gücünü nasıl geliştireceğimizi anladığımızın bir yılı olur. W13 kesinlikle potansiyeline ulaştıramadığımız ve tüm downforce’u (yere basma gücü) piste yansıtamadığımız bir performansa sahipti. Aracımız sezon sonunda çok iyi performans gösterdi. Bununla birlikte, bazı pistlerde hala zıplamalar (porpoising) yaşıyorduk ve otomobil sürücülere hiçbir zaman iyi geri bildirim vermedi, bu da onları aracın limitlerini zorlayabilme konusunda sınırlıyordu. Haliyle, W13'ün iyi taraflarını korumaya ve zayıflıklarını gidermeye çalıştık.” Yorumunda bulundu..

Takımın odaklandığı alanlar arasında toplam ağırlığın azaltılması, sürücülere daha geniş bir hız aralığında daha tutarlı bir araç dengesi sağlanması ve aerodinamik özelliklerin aero yönetmeliklere daha iyi uyum sağlaması yer alıyor. Bu, önemli ölçüde daha hafif bir şasi, revize edilmiş ön süspansiyon geometrisi, soğutma sistemi ayarları ve geçen yılki öğrenmeye dayalı rafine bir aerodinamik konsept gibi alanlara odaklanılmasını gerektiriyor.

Mike Elliott konuyla ilgili olarak, “Yeni nesil F1 araçlarında performans ayrıntılarda gizlidir. W14'e baktığınızda, W13'ün DNA'sını ve aynı zamanda çok fazla evrim ve detaylardaki gelişimleri göreceksiniz.” yorumunu yaptı.

"Yeni yıl, yeni bir motto: “All in Performance”

Toto Wolff geçen yılki aracın tanıtımında "İleriye dönük renklerimiz gümüş ve siyah olacak.” demişti ve takım 2023 aracında performans nedenleriyle ikincisine geri döndü. W14'ün hakim rengi şık siyah karbon fiber olacak.

Toto Wolff konuyla alakalı olarak, “Geçen seneki otomobilimiz oldukça ağırdı. Bu yıl her bir gram ağırlıktan tasarruf edebileceğimiz noktaları bulmaya çalıştık. Yani artık tarih tekerrür ediyor. Aracın bazı ham karbon parçalarının yanı sıra mat siyaha boyanmış olduğunu göreceksiniz. Elbette, 2020'de dış görünümü değiştirdiğimizde bizim için ana itici faktör, her zaman kalbimizde olan çeşitlilik ve eşitlik ilkelerini desteklemekti. Siyah renk o noktada DNA'mızın bir parçası oldu, bu yüzden ona geri dönmekten memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

"Yaklaşan güç ünitesi gelişim dondurma kuralları ve güvenilirlik düzeltmeleri"

Mercedes'in Grand Prix yarışlarına yeniden katılmasını sağlayan Brixworth yapımı motorun yaratılmasından 30 yıl sonra, Northamptonshire'daki fabrika bir kez daha hareketlendi. Güç ünitesi gelişim dondurma kurallarının yürürlüğe girecek olmasıyla, ekibin odak noktası iki temel alana kaydı; güvenilirlik ve yazılım.

Mercedes AMG Yüksek Performanslı Güç Aktarma Organları (HPP) Genel Müdürü Hywel Thomas geçen yılki W13’ün önlerine çıkardıkları zorlukların sadece şasiyle ilgili olmadığını belirtti ve konuyla alakalı olarak “Yılın en yoğun zamanı. Sezon başlamadan önce bu kural döngüsündeki son performans yazılım dondurma sürecini geride bıraktık, haliyle çok fazla işimiz vardı. Son zamanlarda en yüksek performans gelişimini motoru kullanma şeklimizden sağladık ve bu da yazılım yükseltmeleri anlamına geliyor. Bunun bu alandaki gelişim için son fırsat olduğunu bilmek, mümkün olduğu kadar çok işi bir araya getirmek için bize gerçek bir mücadele sundu. Sezon sonunda motorlar hırpalanmış ve örselenmişti. Şaside yapılan tasarım değişiklikleri yanında motorda yapılan değişiklikleri de inceledik ve bunu bir ekip olarak yaptık. Güç Ünitesinde bu yıl yapılan en büyük değişiklik, arabanın yere çarptığını tespit ettiğimizde kendimizi daha güçlü kılacak güvenilirlik öğeleridir.” dedi.



“Sezon öncesi durum”

Bahreyn'de yapılan sezon öncesi testlerde güvenilirlik, korelasyon ve öğrenme odak noktası olacak. Sezonun ilk yarış hafta sonundan önce sadece üç günlük pist deneyimi imkanı göz önüne alındığında, başarılı bir test süreci geçirmek bir zorunluluk haline geliyor.

Mike Elliott sezon öncesi testleri ile ilgili olarak “Geçen yıl aracın dengesi konusunda potansiyele asla ulaşamadık. Sezon başında yaptığımız tüm olağan işler, düzeltmeye çalıştığımız problemler yüzünden mümkün olmadı. Arabadan en iyi performansı nasıl alacağımızı ve sonraki gelişmeleri beslemek için neler öğrenebileceğimizi çözmek için elimizden geldiğince çok şey öğrenmeliyiz. Şasi tarafında, öğrenmek için tamamlamak istedikleri muazzam miktarda iş var. İşimizi yaparken arka planda olmamız ve aracın yaptığı mesafeyi artırmaya yardımcı olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Mike Elliott “Brackley ve Brixworth arasındaki bu simbiyotik ilişki, takımın geçen yıl içinde gösterdiği gelişim için çok önemliydi. "Birlikte çalıştık, her iki tarafta sahip olduklarımızı nasıl alabileceğimizi ve her alanda nasıl gelişebileceğimizi çözdük. Bu yıl devam eden yakınlığın sonucunun ne olduğunu görmek heyecan verici." dedi

“Coşkulu bir ekip” 

Lewis Hamilton, “On yılı aşkın süredir bu ekibin bir parçasıyım ve insanların gösterdiği çaba beni her zaman şaşırtmıştır. Çalışanların işlerine bu kadar gayret ve tutkuyla yaklaşmasını ilham verici buluyorum.” dedi.

George Russell da aynı fikirde olarak, "Geçen sezon boyunca takımın aracı geliştirme şeklinden inanılmaz derecede etkilendim. 2022 boyunca ivme kazandık ve bunun kış döneminde nasıl ilerlediğini görmek bizi heyecanlandırıyor." diye konuştu.
 
"W14 hakkındaki ilk düşünceler"

George Russell, W14 hakkında "Estetik olarak harika görünüyor! Cesur, agresif ve göze çarpıyor." derken;  Lewis Hamilton da,  “Otomobilin gelişimini ve yapılan değişiklikleri görmek büyüleyici. Arabanın pek çok parçasını yeniden tasarladık, optimize ettik, yeniledik ve ortaya çıkan şey oldukça etkileyici. Ve yeni görünümü seviyorum! Adeta “Şakamız yok” diye bağırıyor.” yorumunu yaptı. 

Kariyerindeki ilk galibiyetsiz sezondan çıkan Lewis Hamilton ise çok motive ve bu sezon geri dönecek gibi gözüküyor. Hamilton, “Tekrar yarışacağım için heyecanlıyım. Sakin, enerji dolu hissediyorum ve odağım keskinleşti. Kazanmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım." diye konuştu. 

Lewis ve George takım arkadaşı olarak ikinci sezonlarına başlayacaklar ancak 2023 için yedek sürücü konusunda bir değişiklik oldu. Mick Schumacher, Haas F1 takımında iki yıl yarış pilotu olarak mücadele ettikten sonra ekibe katıldı.

"Petronas ile 2026 yılına kadar devam"

PETRONAS ile takım arasında süregelen Ticari Unvan ve Teknik Ortaklığın 2026 sezonundan itibaren uzatılacağı açıklandı. Toto Wolff, PETRONAS ile olan ortaklıkları için “PETRONAS artık sadece ortak değiliz, biz bir aileyiz ve daha uzun yıllar boyunca tek bir ekip olacağız. Pist performansımızda standardı bir kez daha belirleme hırsıyla ve küresel bir spor takımının net sıfır geleceğe geçişine öncülük ederek, PETRONAS ile birlikte geleceğe doğru yarışıyor olmaktan heyecan duyuyoruz.” şeklinde konuştu. 

“Yeni sponsorluklar”

Takım, aileye katılacak en son sponsorları da duyurdu. Amerikalı çok uluslu Qualcomm Technologies ve Snapdragon markasıyla stratejik ortaklık yürütülecek. Ayrıca takım, yapay zekayı (AI) insanların yeteneklerini ve yaşamlarını geliştirmek ve iyileştirmek için Abu Dabi merkezli teknoloji grubu G42 ile de iş birliği yapıyor. 

Yakın zamanda duyurulan dört anlaşmanın ardından 2023 sezonu öncesinde takım ile ortaklığa başlayan en son küresel oyuncular ise şu şekilde: 

“Son teknoloji kablosuz elektrikli el aletlerinin ve bahçe ekipmanlarının lider üreticisi olan Einhell, takımın 'Resmi Alet Uzmanı' oldu. 

Araç yaşam döngüsü yönetimi şirketi Solera ve ödeme teknolojisi şirketi Nuvei de takımla çok yıllı ortaklıklar üzerinde anlaşmaya vardı. 

Sherwin-Williams da takımın F1 araçları için onaylı otomotiv boyası ve kaplama tedarikçisi olarak katıldı.”

Hibya Haber Ajansı