Uluslararası piyasalar

Uluslararası piyasalar

Vakıf Katılım

ABD’de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi 261 binle beklentilerin üzerinde bir artış kaydederken, işsizlik oranı ise %3,7’ye yükseldi. İşgücü piyasasının faiz artırımlarına rağmen gücünü koruduğu görüldü. Sıkılaşma ve resesyon endişelerine karşın cuma günü küresel risk iştahında toparlanma çabası etkili oldu. Önümüzdeki süreçte ekonomik veri akışları ve merkez bankalarının faiz kararları risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    10:00 Almanya –  Sanayi Üretimi Önem: Orta

•    11:40 ECB Başkanı Lagarde Konuşması Önem: Yüksek

Türkiye

 

TCMB açıklanan ve 24 yılın en yüksek seviyesine çıkan Ekim ayı enflasyonuna dair fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarındaki artışın temel belirleyici olduğu vurgulandı. Raporda üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsurun enerji olduğu belirtildi. Bu dönemde yıllık enflasyonun enerji ve alkol-tütün-altın gruplarında gerilerken diğer gruplarda yükseldiği, yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiği ifade edildi. TCMB ekim ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıkladı. Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında 55,70'e yükseldi. ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi de 2017'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. IMF heyeti 2022 yılı 4. madde değerlendirmesini tamamladı. Kuruluşun değerlendirmesinde enflasyonla mücadele için faiz artışı tavsiyesi öne çıktı. Değerlendirmede TCMB’in bağımsızlığına da vurgu yapıldı. Yurt içinde bugün açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

 

Euro Bölgesi

 

Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle Eylül ayında yıllık bazda yüzde 41,9 yükseliş gösterdi. Piyasa beklentileri ÜFE'nin yıllık yüzde 42 artacağı yönündeydi. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yapışkan olması durumunda daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını söyledi. Lagarde enflasyonun hedefe ulaşması için faizlerin kısıtlayıcı seviyelere yükselmesi gerekebileceğini belirtti. Euro Bölgesi'nde enflasyonun geçen ay yüzde 10,7'ye yükselmesi, faizlerin 3. kez 75 baz puanlık faiz artış ihtimalini de gündeme getirdi. AMB yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla son 3 ayda 200 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

 

ABD

 

Cuma günü açıklanan en önemli veriler, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileriydi. Açıklanan verilere göre ABD'de tarım dışı istihdam Ekim'de 261 binle tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı %3,7'ye yükseldi. Ücretler de söz konusu dönemde güçlü biçimde yükseldi. Açıklanan veriler, Fed'in faiz artışlarına ve ekonomik görünümdeki kötüleşmeye rağmen işgücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etti. Yeni haftaya bakıldığında, bu hafta ABD tarafında takip edilecek en önemli veri ABD enflasyon verisi olacak. Veri, Fed’in faiz artırım hızını ne zaman yavaşlatmaya başlayacağı konusunda fikir verebilir. Salı günkü ABD ara seçimlerinin sonuçları da haftanın gündem maddesi olacak. Bugün özelinde Fed yetkililerinin konuşmaları birincil veri olarak takip edilebilir.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı