Suudi Arabistan dijital ekonominin oyuncularına çağrıda bulundu

Suudi Arabistan dijital ekonominin oyuncularına çağrıda bulundu

Vakıf Katılım

Dijital ekonominin katkısını artırmak için 13 milyar dolarlık fon ayıran Suudi Arabistan, teknoloji etkinliği LEAP’i duyurdu. Bölgedeki start-up ​​iklimini değiştirmesi beklenen organizasyonda, yıldızlaşan girişimciler geleceğe odaklanan yatırımcılarla bir araya gelecek.

 

Suudi Arabistan Krallığı, Ortadoğu'da teknoloji sektörünü dönüştürerek, ülkeyi yeni çağın küresel ön saflarına yerleştirmek için iddialı planlarını açıkladı. Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Abdullah Amer Al-Swaha, 1-3 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirmeyi planladıkları LEAP’in IT sektörünün büyümesinde anahtar rolü oynayacağına işaret ederek, “Bilişim ve iletişim teknolojilerinin GSYİH’e katkısını 5 yıl boyunca 13 milyar dolar artırarak dış yatırımı güvence altına alacağız” dedi.

 

Bilgiye dayalı bir ekonomi kurulması için 2030 Ulusal Vizyonu çerçevesinde Suudi Arabistan Krallığı tarafından desteklenen teknoloji etkinliği LEAP’in kamu kuruluşları ve özel şirketleri de canlandırması bekleniyor. Kadınların güçlendirilmesini sağlamayı da amaçlayan organizasyon, sismik ekonomik çeşitlilik için Krallık’ın sınırsız yatırım potansiyelini artırmayı ve ülkeyi dünyanın teknoloji alanında en iyi ilk 20 ülkesine arasına sokmayı planlıyor.

 

LEAP’le birlikte Suudi Arabistan'ın yurtiçi ve yurtdışındaki start-up ​​ekosistemine yaptığı yatırımın önümüzdeki yıllarda milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Krallık ve Orta Doğu'nun en büyük risk sermayesi fonu olan Saudi Technology Ventures (STV), start-up kurucuları, genç girişimcileri ve şirketleri desteklemek için yakın zamanda 500 milyon dolarlık bir teknoloji fonunu duyurdu. 

 

Etkinlikle birlikte Suudi Arabistan’ın globalde start-up ekosistemine yaptığı yatırımın 1 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. LEAP Orgaizasyonu, Krallık’ın dijital ekonomi alanında büyümesini yüzde 50 hızlandırmayı, GSYİH’ye katkısını 13.3 milyar doları artırmayı, yabancı yatırımları artırarak, teknoloji sektöründeki kadınları güçlendirmeyi ve Suudi gençliğinin hayalleriyle buluşmasını sağlamayı amaçlayan 5 yıllık Bilgi ve İletişim Teknolojileri Master Planı’nın (MCIT) önemli bir parçasını oluşturuyor.

 

Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Abdullah Amer Al-Swaha, “Suudi Hükümeti’nin ekonomisini dönüştürmek ve çeşitlendirmek için hayata geçireceği LEAP, IT sektörünün büyümesinde anahtar rolü oynayacak ve dış yatırımı güvence altına alacak. Bu da ülke içi istihdam hedeflerimize destek olarak, kadın işgücünü güçlendirecek ve uluslararası yetenekleri çekmede önemli bir faktör olacak” diye konuştu.


 
Teknolojide kadının varlığına destek 

 

MCIT Kadınları Güçlendirme Direktörü Wadha Bin Zarah, “Suudi Arabistan'da teknoloji sektöründe kadın işgücü her geçen gün artıyor. Kadınların teknoloji tutkusunu beslemeyi ve kadın katılımını dünyanın en yüksek seviyesine yükseltmeyi amaçlıyoruz. LEAP, kadın teknoloji liderlerini tanıma ve ödüllendirme ve kadın liderliğinde yeni şirketlerin finansmana erişiminin sağlanması gibi tedbirlerle bölgemizdeki IT sektöründeki kadınları daha da güçlendirmeye çalışacak.  Gerçek fırsat eşitliğine sahip bu etkinlik aracılığıyla sektöre katılım gösteren herkes ödüllerden, fonlardan, ödül fonlarından, bilgi paylaşımından ve mevcut ağdan faydalanmak için eşit olanaklara sahip olacak” diye konuştu.

 

İş fırsatlarında reform yaratacak
Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın(MCIT) da desteğini alan ve Informa Tech tarafından düzenlenen LEAP, ülke ekonomisini dönüştürmek ve Suudi Arabistan'ı küresel endüstriyle birleştiren vizyoner bir teknoloji merkezi olarak konumlandırmak için stratejik bir araç görevi görecek. Suudi Arabistan Hükümeti ve Krallık’ın büyük yatırımcılarını ve mega altyapı projelerinin desteğiyle birlikte etkinlik, iş fırsatlarında reform yaratarak Suudi Arabistan'dan San Francisco'ya kadar tüm dünyada fikirlerin finanse edilmesini ve teknoloji girişimlerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

 

Büyük kapsamlı teknoloji çözümlerini ve iddialı pilot projeleri buluşturan etkinlik, önümüzdeki yıl 1-3 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın en büyük merkezi olan yeni Front Exhibition Center’da gerçekleştirilecek. Kayıtların başladığı etkinlik için daha fazla bilgi için; https://www.youtube.com/watch?v=7IEwl8uVxaE&utm_source=webrefer&utm_medium=tu-promoted-content&utm_campaign=pr-action-launchvideo


Hibya Haber Ajansı