Hibya'da 'Esat Çetin ile teknogen' yayını gerçekleşti

Hibya'da 'Esat Çetin ile teknogen' yayını gerçekleşti

Vakıf Katılım

Hibya Haber Ajansı stüdyolarında Esat Çetin moderatörlüğünde 'Esat Çetin ile teknogen' yayını gerçekleşti. Yayın, hibya.com ve hibya ağında canlı olarak izleyiciyle buluştu.

Hibya, Proticaret CEO'su Süleyman Zafer Kuzucu'yu hibya stüdyolarında ağırladı.  Sohbet havasında gerçekleşen yayında, '2022 e-ticaret verileri', ‘Türkiye'de e-ticaretin, e-ihracata evrimi' ve 'E-ticaretçilerin sorunları' gibi konu başlıkları ele alındı.

Teknoloji konseptli bir yayın olan 'Esat Çetin ile teknogen' programının ilk yayın konuğu Proticaret CEO'su Süleyman Zafer Kuzucu oldu.

Moderatör Esat Çetin, Proticaret'in ücretsiz bir e-ticaret yazılımı olduğunu belirterek yazılımın kendi kendine büyüyebiliyor olmasına dikkat çekti.

Neden bir Türk yazılımı ücretsiz olmasın.?

Kuzucu, Proticaret'i şöyle özetledi:

"Proticaret bir e-ticaret yazılımı, e ticaret alt yapısı. E-ticaret yapmak isteyenler bu yazılımı kullanıyor. Bazı modüllerden oluşuyor, parakende paketi, toptan paketi ve pazar yerleri olan 3 tane paketi var. Sınır ötesi tehditleri bizi biraz endişelendiriyordu. Çünkü onlar ücretsizdi. Biz buna bir çare düşündük. Bizde neden bir Türk yazılımı ücretsiz olmasın.? Diyerek o standartlarına getirdik. İnternette siz gerektiği masrafı gerektiği kadar yapmadığınızda genelde başarısız oluyorsunuz. Bizim amacımız daha çok insan maliyetsiz bir şekilde e-ticareti deneyimlesin deneyimi olduğunu düşündüğü anda da buna bütçeyi ayırıp devam edebilsin. Bunda da başarılı olduk."

"Yüzde 115’lik bir büyüme var"

2022’de e-ticaret hacminin 348 milyar TL’ye çıktığını söyleyen Proticaret CEO'su Süleyman Zafer Kuzucu, "Bakanlık bunları resmi olarak açıklıyor. Bütün veri akışı bir sistemin içerisinde. Bu anlamda da her altı ayda bir bu veriler açıklanıyor. Bu veriler açıklandığında biz Türkiye’de e-ticaretin nereye gittiğini rahat  görebiliyoruz.

2021 yılında e-ticaret hacmi Türkiye’de 161 milyar TL olmuş ama 2022’de 348 milyar TL’ye çıkmış. Neredeyse yüzde 115’lik bir büyüme var. Yani 2020 ile 2021 arasında ne kadardı bu büyüme.? Yüzde 75 idi." şeklinde konuştu.

E-ticaret sitelerinin çok ciddi derecede arttığını vurgulayan Kuzucu, "Türkiye’de 28 bin e-ticaret sitesi var, bunlar kayıtlı olanlar. Söylemek ne kadar doğru bilmiyorum ama bunların en az iki ya da üç katı olan kayıtsız olanlar diye düşünüyorum. E-ticaret yapanlar artıyor." dedi.

Moderatör Esat Çetin, e-ihracat konusuna değinerek Türkiye’nin e-ihracat yapan ülkelerle rekabetinin daha yeni başladığını dile getirdi.

"Her 5 ürünün bir tanesi internetten satılıyor"

E-ihracat konusunda da başarılı olunacağına inanan Zafer Kuzucu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Yurt içinde neredeyse her 5 ürünün bir tanesi internetten satılıyor. Yurt dışına ise ülkemiz insanı yeni yeni yönünü çeviriyor. Ben inanıyorum ki orada da çok başarılı olacağız. Ülkemiz bu konuda da çok erken adımlar attı. Bugün internetten Almanya’ya ürün satmak istiyorsanız, bu 15 bin euro’yu geçmiyorsa 300 kiloyu da geçmiyorsa hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Buradan Ankara’ya nasıl gönderiyorsanız, Almanya’ya öyle gönderebiliyorsunuz."

'Bundan 7 yıl önce 5 yıl önce biz Çin'den saat siparişi veriyorduk. Şimdi bunu Türkiye’den yapıyorlar.' diyen Esat Çetin, "Dünyada bu tür teşvikleri halkına yapan bir tek çin vardı. Bundan 7 yıl önce 5 yıl önce biz çinden saat siparişi veriyorduk. Şimdi bunu Türkiye’den yapıyorlar. Bugün .çinden sipariş verirken kafamız hep şu vardır. Acaba bu 10 dolarlık bir ürün mü yoksa 3 dolarlık bir ürün mü.? Ama Türkiye’den sipariş veren tüketici Türkiye’den gidecek olan ürünü beklediği kalitede olacağını biliyor. Bunu sağlamak çok kolay olmadı." ifadesini kullandı.

Sektörün halihazırda olan sorunlarından da bahseden Proticaret CEO'su Süleyman Zafer Kuzucu,  "İnsan kaynağı problemi var. En çok zorlandıkları şey bu. Biraz istatistikle ilgili bazı rakamları doğru yorumlamak gerekiyor. Siz dünyanın neresine hangi reklamı çıkacağınız bilmeniz gerekiyor. Bu konularda yönetici bulmak zor. Bir diğeri kargo problemi idi aşıldı ama geri iadesine de dikkat etmek gerekiyor. Şuan giden ürünün geri gelmesi problem." dedi.

'Esat Çetin ile teknogen' adlı yayınının tamamı ise şöyle:

Proticaret CEO'su Süleyman Zafer Kuzucu hakkında:

1993 Yılında Marmara Üniversitesi'ni bitirdi. Kuzucu, o yıllarda yazılım firmalarında Cobol ve Pascal developer olarak çalıştı.Firma 2000 yılı başında e-ticaret yazılımları üreten bir firmaya dönüştü. 2011 yılından itibaren de e-ticaret yazılımı olan Proticaret ücretsiz olarak piyasaya sürüldü.


Hibya Haber Ajansı