Emtia & FX vadeli kontratları (Futures)

Emtia & FX vadeli kontratları (Futures)

Vakıf Katılım

Son dönemde hem ekonomik verilerin, hem de virüs salgınının büyümeye negatif etkileri ile fiyatlanarak satış gören Euro son iki seansta 1.08 seviyesini birkaç sefer yukarı kırmayı denese de başarı sağlayamadı. Seansa 1.0805 seviyesinde başlayan EUR/USD 2017’den bu yana görülen en düşük seviye olan 1.0780’e kısa süreliğine tekrar çekildi, USD endeksinin oldukça kuvvetli işlem görmesi de Euro’da alımların etkisinin kısa sürmesine etki ederek 1.0780’e birkaç sefer daha çekilmeye etki etti. Günü en düşük seviyelerde noktalayan Euro ay başından bu yana yaklaşık 2,08% değer kaybetti.

Spot altın son iki günde gösterdiği olumlu performansı bugün de devam ettirdi. Virüse dair gelişmeler geçtiğimiz hafta merkez bankalarının piyasaya destek sağlayacağı beklentileri ile endekslerde alımlara etki etse de, piyasanın güvenli liman kıymetlere olan talebi de altın fiyatlarını desteklemeyi sürdürdü. Hafta başında $1,580 bölgesinde açılış yapan altın, haftanın geri kalanında bu talebin etkisi ile oldukça kuvvetli işlem görerek $1,623’e kadar yükseldi ve 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Seansı $1,620 seviyesinde noktalayan altın son üç günde 2,5% prim sağladı.

Virüsün büyüme ve ulaşıma negatif etkisinin petrol fiyatları üzerinde yarattığı negatif etki geçtiğimiz hafta başlayan alımlarla bir miktar toparlanmaya dönüşürken, bu hafta da petrol fiyatları alıcılı işlem görmeyi sürdürdü. Güne $53.70 seviyesinde başlayan Nisan vade WTI petrol ABD açılışına kadar $54 seviyesini kırmakta zorlanırken, ABD’de açıklanan petrol stoklarının beklenen artış miktarının oldukça altında artış göstermesi sonucu petrol talebinin güçlü olduğuna işaret ederek $54.65’e kadar yükseliş yarattı. Gelen kar realizasyonuna rağmen petrol günü $53.95 seviyesinde noktaladı.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı