Borsalarda Fed ve Çin etkisi

Borsalarda Fed ve Çin etkisi

Vakıf Katılım

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
10:00 GBP Ortalama Gelir Endeksi (Eyl) 0.06 0.06
10:00 GBP İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim (Eki)   25,5K
10:00 GBP İşsizlik Oranı (Eyl) 0.035 0.035
11:00 TRY Bütçe Dengesi (Eki)   -78,63B
13:00 EUR Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı (Kas) -50 -59.2
13:00 EUR Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (3. Çeyrek) 0.002 0.002
13:00 EUR ZEW Ekonomik Hissiyat (Kas)   -59.7
16:30 USD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Eki) 0.004 0.003
16:30 USD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Eki) 0.072 0.072
16:30 USD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Eki) 0.083 0.085
16:30 USD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Eki) 0.005 0.004
16:30 USD New York Empire State İmalat Endeksi (Kas) -7 -9.1
    G20 Toplantıları    

 

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Borsalarda Fed ve Çin etkisi”

Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri bir taraftan Çin’deki veri akışı, bir taraftan Fed’e yönelik beklentilerle birlikte yükseliş eğilimini ön plana çıkardı.

Hong Kong’da yükseliş 3,6%’ya ulaşırken, Çin’de 1,3%, Japonya’da 0,2% civarında oluştu. ABD endeks vadelileri Nasdaq liderliğinde yükseliş eğilimi izledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,87% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise dün yaşanan sınırlı toparlanma ardından sakin bir seyir izledi.

Fed Başkan Yardımcısı Brainard, yakın zamanda faiz artışının yavaşlayabileceğini belirtti. Piyasalar buna hali hazırda odaklanmış durumdayken, Fed’in enflasyonda gerilemenin kalıcı olduğuna ikna olması gerektiği düşüncesi ön planda bulunuyor.

Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlardaki düşüş, politika yapıcıların sıfır vaka politikasından çıkış adımlarının sanılandan çok daha etkili olabileceği düşüncesini de ön plana çıkarmış oldu.

Avustralya Merkez Bankası’nın son toplantısına ilişkin tutanaklar, Banka’nın yeni faiz adımlarına karşı esnek olmak istediğini gösterdi. Daha büyük faiz adımları veya faiz artırımlarını duraksatma gibi senaryoların hiçbiri dışlanmadı.

EURO BÖLGESİ

“3. Çeyrek Büyümesi”

 

Avrupa’da özellikle enerji krizi sonrasında büyüme üzerindeki baskı daha da arttı. Artan enflasyon karşısında Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırım süreci de işleri kolaylaştırmıyor. Her ne kadar üçüncü çeyrek beklentileri resesyonun başlangıcını işaret etmese de, Avrupa Komisyonu beklentilerine göre Almanya ekonomisinin 2023’te daralması bekleniyor. Dolayısıyla Euro Bölgesi ekonomisi üzerindeki payı nedeniyle güçlü korelasyona sahip Alman ekonomisine ilişkin beklentiler, önümüzdeki dönemde Euro için çok daha önemli hale gelebilir.

“ZEW Ekonomik Hissiyat Endeksi”

 

Euro Bölgesi ve Almanya için açıklanacak endeks rakamları yılın ilk aylarından bu yana sert düşüş kaydetti. Rusya ile artan gerilim ile oluşan enerji krizinin tetiklediği koşullar, ekonomiye karşı olan iyimserliğin günden güne azalmasına yol açtı. Artan enflasyon ve faiz ortamına rağmen, enerji krizi konusunda alınan bazı önlemlerin endeks üzerinde nasıl bir değişim oluşturacağı takip edilecek.

İNGİLTERE

“İstihdam rakamları takip edilecek”

İngiltere ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralması ve merkez bankasının yükselen enflasyon ortamı nedeniyle faiz artırdığı süreçte istihdam piyasasının seyri merak ediliyor. Ekonominin soğumasına paralel olarak istihdamın olumsuz etkilenme eğilimi göstermesi sürpriz olmasa da, gelirlerin artmaya devam etmesi bir taraftan enflasyonist ortamı da destekliyor.

ABD

“ÜFE rakamları açıklanacak”

ABD’de üretici fiyat endeksi yılın ikinci çeyreğinden bu yana zayıflama eğilimi gösterirken, bu durumun TÜFE tarafında da etki ettiği görülüyor. Önümüzdeki dönemde TÜFE tarafını etkileme potansiyeli nedeniyle Ekim ayına ilişkin ÜFE rakamları takip edilecek.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Hisse senedi piyasasındaki coşku devam ediyor. Endeks günü %2.54 yükselişle kapadı. Teknoloji, petrokimya hisseleri önplana çıkarken, ulaştırma hisselerinde baskı gözlendi. Banka hisseleri Cuma günkü satışların ardından bu sefer endekse destek veren taraftaydı. 4600-4700 teknik hedefi halen geçerli olurken endeks bu hedefe her gün yaklaşıyor. Genel olarak endeksteki pozitif seyrin devam etmesini bekliyoruz. Bugün içeride önemi haber akışı bulunmuyor. ABD tarafında ÜFE verisi izlenirken, Euro bölgesinde büyüme verileri takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

ASELS: Finans sektörü ve finansal teknoloji girişimciliğinin gelişimine ve ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir yapı kurgulamak amacıyla,  %35,56 'sı T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanlığı'na, %44,44'ü ASELSAN'a, %4,22'si Marmara Üniversitesi'ne, %4,22'si İstanbul Üniversitesi'ne, %7,33'ü İbn Haldun Üniversitesi'ne ve %4,22'si Bilişim Vadisi Teknopark Yönetici A.Ş.'ye ait olmak üzere  "İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü Anonim Şirketi" ünvanlı şirket kurulmuştur.

ECİLC: 27 Eylül 2022 tarihinde yaptığımız açıklamada kısaca; iş ortaklığımız Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler San. ve Tic. A.Ş. ("Eczacıbaşı Monrol")'nin Yönetim Kurulu'nda, ürün ve hizmetlerini yurtdışı pazarlarda da genişletme hedefi doğrultusunda radyofarmasötik ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine yönelik olarak 25.000 Avro tutarında sermaye ile Almanya'da Monrol GmbH unvanlı bir limited şirketin kurulmasına karar verildiği, duyurulmuştu. Sermayesinin tamamına (%100) Eczacıbaşı Monrol'ün sahip olduğu Monrol GmbH, Almanya Ticaret Siciline tescil edilerek, kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.

ASUZU: Şirketimizin daha önce 679.556.369 TL yatırım tutarı olarak açıklamış olduğu Yatırım Teşvik Belgesi, 1.008.119.769 TL olarak revize edilerek T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

KARSN: Karsan ile Endonezya'nın köklü firmalarından CREDO GROUP şirketi SCHACMINDO arasında, Endonezya'daki elektrikli minibüs ve otobüs dönüşümüne yönelik ihracat ve SKD tipi (yarı demonte) üretim aşamalarını içeren işbirliği için mutabakat anlaşması imzalandı.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

GLHYO: 11/11/2022 - 11/11/2022 tarihinde GLOBAL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. payları ile ilgili olarak 7,98 - 7,98 TL fiyat aralığından 400.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 0 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi tarafımca/ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte GLOBAL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. sermayesindeki paylarım/oy haklarım 11/11/2022 tarihi itibariyle %33,36 sınırına /aşmıştır/altına düşmüştür. İşlemin detaylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı