Egeli deri ihracatçılarının dijitalleşme hamlesi pandemiye damga vurdu

Egeli deri ihracatçılarının dijitalleşme hamlesi pandemiye damga vurdu

Vakıf Katılım

 Dijital dönüşüm Egeli deri ihracatçılarıyla başladı Egeli deri ihracatçıları dijital dönüşüme hızla devam ediyor

 

Ayakkabı ihracatında da ilk iki ayda yüzde 33’lük artış hızı yakalayarak 21 milyon 63 bin dolar rakamına ulaştık.

 

Bizim için Türkiye’nin uzun vadede kalkınmasının anahtarı, inovasyona, eğitime ve genç beyinlere yatırım yapmak.

 

Farklı alanlardan beslenip iş birliğini güçlendirerek kurduğumuz ekosistemde yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesi için gençlere her zaman ihtiyacımız var.

 

Bilim insanlarımızdan, öğrencilerimizden güç alarak inovatif projeler ve ürünler üzerine çalışıyoruz.

 

Ege Bölgesi’nde 8 bini aşkın ihracatçımızı temsil eden 12 İhracatçı Birliğimizin hepsi endüstri ve üniversitenin gücünü harmanlayarak birçok projeye imza atıyor.

 

Deri mühendisliğini seçen öğrencilerimize yönelik asgari ücrete kadar burs imkanı sağladığımız projemiz geçen seneden beri devam ediyor.

 

2020’ye hem ihracat rakamlarımızla hem de yenilikçi projelerimizle çok başarılı bir giriş yapmış olmamıza rağmen pandemi nedeniyle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan durgunluk, her sektörde olduğu gibi deri sektöründe de taşları yerinden oynattı.

 

Türkiye’ye yıllık 1 milyar doların üzerinde döviz kazandıran, son 10 yılda ihracatını 2,5 kat geliştiren ayakkabı ve saraciye sektörümüz sürecin etkilerini derinden hissetti.

 

Birçok firma konkordato ilan etti. Ortalama yüzde 50’lere varan düşüşlere şahit olduk. Koronavirüs 8 milyar insanı ekranın ucuna kilitledi. Böyle bir dönemi avantaja çevirmek istedik.

 

Pandemi süreci, eski nesil yöntemleri bir yana bırakıp birlikte çözüm üretip daha iyi bir gelecek kurmak için yeni bir eşikti.

 

2022 yılına kadar dünya ekonomisinin en az yüzde 60’ının dijitalleşmesi bekleniyor. E-ticaret dünyada son 3 yılda yüzde 73 artış göstererek 3,5 trilyon dolarlık hacme ulaştı.

 

Zaman değişime ayak uydurma zamanı. Katma değerli ürün üretmek, ürettiğimizin üstüne inovasyon eklemekle mümkün.

 

Bu da ihracatçıların gündeminin teknoloji ve dijitalleşme olması gerektiğini gösteriyor. Bu sene dünyada 10 bin fuar iptal edildi, 138 milyar euro kayıp söz konusu.

 

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ayakkabı ve saraciye sektörlerine yönelik sanal fuarımız Shoedex2020 ile korona günlerinde ihracat tarihimizde dönüm noktası olacak anlara tanıklık ettik.

 

Fuarımızın ilk üç günlük periyodunda 31 katılımcı firma ile 59 ülkeden 250’yi aşkın alıcı www.shoedex.events adresinde buluştu. Yoğun ilgi nedeniyle fuarı 4 güne uzattık. Toplamda 1000’nin üzerinde B2B görüşmesi gerçekleşti.

 

Türkiye’de ve dünyada sektörümüzde bir ilki başararak diğer bütün sektörlerde dijital dönüşümü tetikleyen sürükleyici bir etki yarattık.

 

Şimdi yoğun talep üzerine Ekim’de ikincisini düzenlemeye hazırlanıyoruz. Dijitalleşme çalışmalarımız hummalı bir şekilde devam ediyor.

 

Ocak-Haziran dönemi Türkiye geneli ayakkabı ihracatı 419,7 milyon dolar, saraciye ihracatı 76,7 milyon dolar, deri konfeksiyon 52,1 milyon dolar, deri ve post ihracatı 81,9 milyon dolar olmak üzere toplam deri ihracatı 630 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

İlk 6 ayda yüzde 24’lük düşüş söz konusu ancak normalleşmeyle beraber Haziran ayında ihracatımızdaki toparlanmanın etkilerini daha net bir şekilde görüyoruz.

 

Haziran ayı Türkiye geneli ayakkabı ihracatı yüzde 52’lik artışla 66 milyon dolar, saraciye ihracatı 12 milyon dolar, deri konfeksiyon ihracatı 9 milyon dolar, deri ve post ihracatı ise 14 milyon dolar olmak üzere toplam deri ihracatı yüzde 16’lık yükselişle 101 milyon dolar rakamına ulaştı.

 

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracatımızın yüzde 62’sini ayakkabı, yüzde 17’sini deri ve postlar, yüzde 11’ini saraciye, yüzde 10’nu deri konfeksiyon oluşturuyor.

 

İlk yarıda 39,7 milyon dolarlık ayakkabı, 6,7 milyon dolarlık saraciye, 6,6 milyon dolarlık deri konfeksiyon, 10,6 milyon dolarlık deri ve post ihracatıyla toplamda 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.

 

Haziran ayı ayakkabı ihracatımız 4,7 milyon dolar, saraciye ihracatımız 1,1 milyon dolar, deri konfeksiyon ihracatımız 1 milyon dolar, deri ve post ihracatımız ise 1,3 milyon dolarla toplamda 8 milyon dolara ulaştı.

 

İhracat pazarımızdaki ilk 10 ülke ise Rusya, Almanya, İtalya, Irak, İspanya, Romanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Suudi Arabistan.

 

Egeli ayakkabı ve saraciye üreticileri pandemi süresince sanal fuar hamlesiyle başarılı bir kriz yönetimi sergiledi ve bir sektörün nasıl hızlı bir şekilde aksiyon alıp avantaj elde edebileceğini gösterdi.

 

İnteraktif vizyonumuzu sürdürerek, yenilikçi katma değerli projelerle teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak ilerlemeye devam ediyoruz.


Hibya Haber Ajansı