Moğolistan:

Moğolistan: "Çin yüzde 5 büyüdüğünde biz en az yüzde 7 büyürüz"

Vakıf Katılım

Boao Asya Forumu'nun 2023 yıllık toplantısının "Kuşak ve Yol: Gelişme Fırsatlarının Ortak Paylaşımı" temalı oturumu bugün gerçekleştirildi. "Kuşak ve Yol" inisiyatifinin ortaya çıkışının 10. yıldönümünde düzenlenen oturuma katılanlar, kendi bakış açılarıyla "Kuşak ve Yol" başarılarını değerlendirdi.

Moğolistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Chimed Khürelbaatar, gazetecilere verdiği demeçte "Çin ekonomisi yüzde 5 büyüdüğü takdirde Moğolistan'ın ekonomisinin yüzde 7'ye kadar büyüyeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

"Çin ekonomisinin büyümesi Moğolistan için bir müjdedir." diyen Khürelbaatar, 'Kuşak ve Yol'un ortak refaha kavuşabilen bir yol olduğunu ve Moğolistan'ın da bundan yararlanacağını belirtti.

Khürelbaatar, "Son 10 yıl içinde Moğolistan'da 5 yüz kilometrelik demiryolu inşa edildi. Bu yollar, bütün eyaletlerimizi ve merkez kentlerimizi birbirine bağladı. Bunun dışında karayolları da yaptık" diye konuştu.

Son 10 yılda Moğolistan'ın dış ticaretinin bir kat arttığını ve bu yıl 22 milyar ABD Doları’nı aştığına dikkat çeken Khürelbaatar, kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın da büyük ölçüde arttığını dile getirdi.

"Kuşak ve Yol" kapsamındaki dijitalleşme sürecine değinen Khürelbaatar, bunun düşük maliyetli ve yüksek kaliteli telekomünikasyon hizmetlerini sağlayabileceğini kaydetti.

Moğolistan'ın internet ücretinin oldukça ucuz olduğunu ve bu düşük hizmet ücreti seviyesini koruyacaklarını hatırlatan Khürelbaatar, ayrıca yenilenebilir enerjileri geliştirmeye hazır olduklarını belirterek bu konuda talep eden ortaklarla rüzgar veya güneş enerjisi projeleri geliştirmek istediklerini vurguladı. Khürelbaatar ayrıca, 2030 yılına kadar ülke genelinde 1 milyar ağaç dikme taahhüdünde bulundu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı