Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Vakıf Katılım

-27 Mart Pazartesi Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Mart), Sektörel Güven Endeksleri (Mart) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Mart)

-28 Mart Salı ABD; S&P/CS 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (Ocak), Consumer Board Tüketici Güven Endeksi (Mart), Richmond Fed İmalat Endeksi (Mart)

-29 Mart Çarşamba ABD; Bekleyen Konut Satışları (Şubat)

-30 Mart Perşembe Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Mart) Almanya; TÜFE (Mart- Öncü) ABD; GSYİH (4Ç22)

-31 Mart Cuma Çin; PMI Verileri (Mart) İngiltere; GSYİH (4Ç22) Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Şubat-Nihai), Hizmet ÜFE (Şubat) Euro Bölgesi; TÜFE (Mart-Öncü) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Şubat), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Mart)

- UBS’in Credit Suisse’i satın alımı, Fed toplantısı ve ABD Hazine Bakanı Yellen’ın banka mevduatlarına güvence ile ilgili değerlendirmesi sonrasında banka hisselerindeki çalkantı ile küresel piyasalarda yön arayışının ardından bu haftanın gündeminde ABD’de PCE Fiyat Endeksi, tüketici güveni ve konut piyasasına ilişkin bir dizi veri takip edilecek.

Haftanın son işlem günü ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi şubat ayı PCE Fiyat Endeksi takip edilecek. Endeksin ocakta aylık %0,6 artmasının ardından şubatta %0,5 artması, yıllık bazda artışın ise %5,4’ten %5,1 ile Eylül 2021’den beri en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor. Gıda ve enerji maliyetleri hariç çekirdek enflasyonun aylık %0,6’ten %0,4’e gerilemesi, yıllık %4,7 ile sabit kalması beklenmekte. İki yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi, ABD ve Avrupa bankalarında yaşanan sıkıntıların etkisiyle %4’ün altına gerilemeden önce, inatçı enflasyon ve “şahin Fed” beklentileriyle %5’i aşmıştı. Güvenli varlık talebi ve şahin Fed beklentilerinin gevşemesiyle birlikte tahvil faizlerinde hızlı bir düşüş oldu. Şubat enflasyonunun beklenti üzerinde gelmesi durumunda küresel piyasalarda volatilite artarken riskten kaçış hızlanabilir. Aynı dönemde TÜFE aylık %0,4, yılık %6,0 artmıştı. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bu ay 50bp faiz artırmasının ardından cuma günü Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE rakamları açıklanacak.

S&P Global salı günü ABD’de ocak ayı Case Shiller 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi’ni yayımlayacak. Endeksin aralıkta mevsim etkisinden arındırılmış olarak aylık %0,5 gerilemesinin ardından ocakta da %0,5 gerilemesi bekleniyor. Endekste Haziran 2022’deki artışın ardından art arda yedinci kez aylık gerileme beklenmekte. Endeksin ocakta mevsimsellikten arındırılmamış olarak %2,5 artışla Ekim 2019’dan beri en yavaş yıllık artışı kaydetmesi bekleniyor. ABD’de çarşamba günü geçen ayın bekleyen konut satışları açıklanacak. Verinin ocakta aylık %8,1 artmasının ardından şubatta %3,0 azalması bekleniyor. ABD konut piyasası yüksek fiyatlar ve yüksek faizlerin etkisiyle yavaşlamaya devam ediyor.

ABD’de salı günü Consumer Board’un (CB), cuma günü Michigan Üniversitesi’nin tüketici güven endeksleri takip edilecek. CB tüketici güveninde bir önceki aya göre sınırlı bir gerileme beklenirken Michigan tüketici güveninde öncü rakamın önceki aya göre değişmemesi beklenmekte.

Perşembe günü ABD’nin ve cuma günü İngiltere’nin 4Ç22 nihai büyüme rakamları takip edilecek. ABD’de büyüme oranının 0,1 puan artarak %2,8’e revize edilmesi bekleniyor. ABD ekonomisi 3Ç22’de %3,2 büyümüştü.

- Yurt içinde hafta boyunca görece sınırlı bir veri akışı olacak. Haftanın ilk işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu ayın reel kesim güven endeksi (RKGE) ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) verilerini yayımlayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre RKGE şubatta bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak 102,4 puan olmuştu. KKO aynı dönemde 0,1 puan azalarak %75,7 olmuştu. Aynı gün TÜİK mart ayı sektörel güven endekslerini duyuracak. Şubatta, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi bir önceki aya göre hizmet sektöründe %2,2, perakende ticaret sektöründe %2,4 ve inşaat sektöründe %3,6 azalmıştı.

TÜİK perşembe günü ekonomik güven endeksini yayımlayacak. Endeks şubatta %0,3 azalarak 99,3 puandan 99,1 puana gerilemişti. Şubatta tüketici güveni artarken imalat sektörü, hizmet sektörü, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven geriledi. Ayrıca, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son para politikası toplantısının özetini yayımlayacak.

Haftanın son işlem gününde kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu “B”, görünümü “durağan” seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı