Şentop:

Şentop: "Erdoğan'ın aday olabilmesi için bir istisna hükmüne ihtiyaç yok"

Vakıf Katılım

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şentop’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bu konuyu bir tek cümle kullanarak ve o cümleyi tekrarlayarak ispat ettiğini çalışan bazı arkadaşlar var. Bugün açıklama yapan arkadaşlarımızdan birisi, ‘Meclis başkanı bu konuda konuşmaz’ da diyor. Bir konuşma polisi rolü de üstlenmiş.

Anayasa’nın 94. maddesinin son fıkrası Meclis Başkanının hangi konularda bir sınırlama içerisinde olduğunu ifade ediyor. Burada Meclis başkanının hukuki tartışma olan konularda kamuoyunda konuşmayacağına dair bunu da kapsayana bir tarafsızlık şeklinde Anayasa’nın bir tanımı yok. Dolayısıyla 94’ün son fıkrasını bu arkadaşımız anlayamamış.

Muhalif görüşleri, kendi görüşünden farklı olan görüşleri okumamış. Bu konuda hukukçular, Anayasa hukukçuları var.

Avukat olarak söyleyecek olursak binlerce avukat cumhurbaşkanının aday olacağı konusundaki görüşü paylaşıyor. Bu tartışma hukuki değil, siyasi bir tartışma.

Anayasa'nın 101'inci maddesi, yani en fazla iki kere cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili madde 30 Nisan 2018'de yürürlüğe girmiştir. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanır. 30 Nisan 2018'den sonra Türkiye'de bir kere Cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştır. 14 Mayıs'ta yapılacak seçim, 30 Nisan 2018'den sonra yapılacak ikinci seçimdir.

Bir kanun hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten önceki olaylara uygulanabilmesi için özel bir düzenlemeye, bir istisna hükmüne ihtiyaç vardır. 30 Nisan 2018’de yürürlüğe giren bir kanun hükmünü 10 Ağustos 2014’teki seçimlere uygulayabilmeniz için açıkça bunları kapsadığını ifade eden bir hükme ihtiyaç vardır. Sayın Cumhurbaşkanının aday olabilmesi için bir istisna hükmüne ihtiyaç yok. Çünkü 30 Nisan 2018’den sonra gelen hüküm herkese, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da iki defa aday olma hakkı tanımıştır.”

Hibya Haber Ajansı