Tahvil piyasası durumu

Tahvil piyasası durumu

Vakıf Katılım

Şahin Fed'in oranlar üzerindeki etkileri. Şahin politikanın yol açtığı daha yüksek faiz oranları, bir alıcı için satın almayı veya borçlanmayı daha az uygun hale getirir. Bu, tüketicileri büyük alımlar yapmaktan caydırır ve böylece mallar için düşük talebe yol açar. Bu da, mal fiyatlarının veya enflasyonun yükselmesini engeller.

ABD. Fed Başkanı Powell, Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada, enflasyonu düşürmenin muhtemelen trendin altında bir büyüme dönemi gerektireceğini, ancak fiyat istikrarının sağlanamamasının çok daha fazla acı anlamına geleceğini söyledi.

Fed Başkanı ayrıca, bir sonraki toplantıda alışılmadık derecede büyük bir artışın daha uygun olabileceğini, ancak eylül ayı kararının, gelen verilerin toplamına ve gelişen görünüme bağlı olacağını söyledi.

Bir noktada, para politikası duruşu daha da sıkılaştıkça, artış hızını yavaşlatmanın uygun olacağını da sözlerine ekledi. Fed, Temmuz 2022 toplantısında, art arda dördüncü faiz artırımı olan federal fon oranı hedef aralığını 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-yüzde 2,5'e yükseltti ve borçlanma maliyetlerini 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye itti.

Federal fonlama oranı. Kaynak: Federal Reserve

Avrupa. ECB politika yapıcıları, temmuz ayında gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz artırımının, normalleşme döngüsünün bitiş noktası olarak beklenecek oranda bir değişiklik göstermek yerine, negatif oranlardan çıkışın önden yüklenmesi ve para politikasının normalleşmesi için gerekli görülmesi gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda, borçlanma maliyetlerinde toplantı bazında ek artışlar yapılacak ve verilere bağlı olacak, ancak önümüzdeki toplantılarda daha fazla artış yapılması uygun olacaktır. Tutanaklar ayrıca yeni İletim Koruma Aracına oybirliğiyle destek verildiğini gösterdi.

Bu arada, ECB politika yapıcıları enflasyon risklerinin arttığını düşündüler ve Euro bölgesi ekonomik aktivitesinde bir gerilemenin 2023'e kadar uzayabileceğini kaydettiler. ECB, Temmuz 2022 toplantısında, enflasyonist baskıları hafifletmek amacıyla 2011'den bu yana ilk artış olarak 3 temel faiz oranını 50 baz puan artırdı ve negatif oranlardan çıkış safhasını başlattı.

ECB politika faizi. Kaynak: Avrupa Merkez Bankası

Beklentiler;

-ABD; Artan durgunluk korkularına rağmen, Fed'in eninde sonunda, gelecek yıl faiz oranlarını düşürene kadar artırması ve yürüyüşe devam etmesi bekleniyor. Bu ayki toplantıda 75 baz puan faiz artışı (0,75 puan) öngörülüyor. Ortalama tahmin, daha sonra Fed fon oranının Mart 2023'te yüzde 3,8'lik bir zirveye ulaştığını görüyor. Ardından, 2023 yılı sonunda yüzde 3,1'e ve 2024'ün sonunda yüzde 2,9'a düştüğü görülüyor.

Pictet Wealth Management kıdemli ABD ekonomisti Thomas Costerg, “Fed'in artan resesyon risklerini daha fazla dikkate almaya başlamasını (ve) eylül ayından itibaren faiz artışlarını yavaşlatmaya başlamasını beklerdim.” dedi. “İstihdamın keskin bir düşüş yaşaması muhtemel olduğundan ve bu onlar için büyük bir kırmızı bayrak olacağından, Fed'in Aralık ayında yürüyüşe devam edebileceğini sanmıyorum.”

Wells Fargo Corporate Investment Bank'ın genel müdürü ve kıdemli ekonomisti Mark Vitner, "Faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselttikten sonra, Fed'in yakında bir ara vermesi ve zaten yapmış olduğu hamlelerin yatışmasına izin vermesi gerekebilir" dedi. "İşe alım donması teknoloji sektörünün bazı bölümlerinden daha geniş ekonomiye yayılıyor ve yakında sert bir donmaya ve nihayetinde artan işsizliğe dönüşecek."

-Avrupa; Medyan (ve çoğunluğun) beklentisi, Eurosystem'in ana refinansman operasyonlarındaki oranın 3Ç22’de yüzde 0,5'ten 1Ç23’te yüzde 1,3'e istikrarlı bir şekilde artmasıydı. Faiz oranlarının ortalama (Önceki tahmin yüzde 0,6’dan yukarı) yüzde 1,5 seviyesinde kalması bekleniyor. 2023'te yüzde 1,8'e (önceki tahmin yüzde 1'den yukarı) ulaşıyor. 2023 ortalamasıyla ilgili olarak, yanıtların neredeyse yüzde 90'ı yüzde 2'nin altında ve yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 10'u yüzde 2,5'in üzerinde değerler bildirdi. Benzer şekilde, ankete katılanların yüzde 80'i 2024'te faiz oranlarının ortalama olarak yüzde 2'nin altında ve yaklaşık yüzde 15'i de yüzde 2,5'in üzerinde olmasını bekliyordu.

Beklenen ortalama EUR/USD döviz kuru tüm ufuklarda aşağı yönlü revize edildi ve 2022'de 1,06 civarında kalması ve ardından 2024 yılına kadar 1,12'ye kadar sabit bir hızla marjinal olarak artması bekleniyor.

Fed'in ABD hazine işlemleri, Fed bilanço daralması. Koronavirüs (COVID-19) salgını başladığından beri, Fed, halk sağlığı acil durumunun ekonomik etkisine karşı koymak için daha geniş bir çabanın bir parçası olarak Hazine menkul kıymetlerini önemli ölçüde artırdı. Şu anda, Fed, her zamankinden daha fazla Hazine bonosu ve tahvili bulunduruyor. Ancak, Fed kısa süre önce, yüksek enflasyon ve sıkı bir işgücü piyasasıyla mücadele etmek için bilançosunu küçültmeye başlayacağını duyurdu.

8 Haziran 2022 itibariyle, Fed, 18 Mart 2020'den bu yana (çoğu işletmenin kapandığı zaman civarında) 4,25 trilyon dolarlık bir artışla toplam 8,97 trilyon dolarlık bir portföye sahipti. Daha uzun vadeli Hazine bonoları ve tahvilleri (enflasyona endeksli menkul kıymetler hariç), bu iki tür menkul kıymetin 18 Mart 2020'deki 2,15 trilyon dolardan 8 Haziran 2022'de 4,97 trilyon dolara iki katından fazla artmasıyla bu genişlemenin üçte ikisini oluşturuyor.

Fed'in Hazine menkul kıymetleri portföyü önemli ölçüde büyüdü. Kaynak: Board of Governors of the Federal Reserve System, Factors Affecting Reserve Balances, Haziran 2022

1 Haziran 2022'de Fed, artan enflasyonu ele almak için bilançosunu küçültme sürecini başlattı. Mayıs ayındaki bir basın açıklamasına göre, Fed başlangıçta haziran, temmuz ve ağustos için aylık hazine tahvili alımını 30 milyar dolar ile sınırlayacak - Fed Mart 2020 ile mart arasında ayda ortalama 80 milyar dolarlık Hazine tahvili satın aldı. 2022. Üst sınır, Eylül ayında 60 milyar dolara yükselecek ve muhtemelen 2023 takvim yılının sonuna kadar bu seviyede kalacak.

Fed ayrıca önümüzdeki aylarda ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini de azaltacak, üst sınır başlangıçta ayda 17,5 milyar dolara ayarlanacak ve üç ay sonra ayda 35 milyar dolara yükselecek.

Cari hazine bonosu/tahvili getirileri. Kaynak: CNBC, Bloomberg

Sonuç? Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard Çarşamba günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarının daha da yükselmesi ve enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru düştüğüne dair güven sağlamak için bir süre daha orada kalması gerektiğini söyledi. CNBC Fed Anketine katılanlara göre, Fed'in faiz oranlarını artırarak enflasyonu soğutma çabaları büyük olasılıkla bir resesyona yol açacaktır. Bazıları yumuşak iniş umudunu sürdürmeye devam etse de, çoğunluk ekonominin bu yıl içinde daralmaya başlayacağını düşünüyor.

ECB'nin Eylül ayında ikinci kez faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor ve çoğu analist 75 baz puanlık bir faiz artırımına işaret ediyor, ancak merkez bankası yüksek enflasyon ve yaklaşan bir durgunlukla mücadele ederken 50 baz puanlık bir artış da bir olasılık. 3Ç22’ye ilişkin ECB Profesyonel Tahminciler Anketi'nde (SPF), HICP enflasyon beklentileri tüm ufuklarda yukarı revize edilerek 2022, 2023 ve 2024 için sırasıyla yüzde 7,3, yüzde 3,6 ve yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı