Normalleşme sürecinde 4 önemli adım bulunuyor

Normalleşme sürecinde 4 önemli adım bulunuyor

Vakıf Katılım

Sağlıklı bir normalleşme süreci için bireylerin kendilerine ve diğer insanlara zaman tanımaları gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Çağrı Beyaz, bu dönemde psikolojik destek alınabileceğini söyledi. Normalleşme süreci boyunca imkanlar nispetinde bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri, sosyal etkileşimlerini arttırmaları ve zihinsel sağlıklarını korumalarının önemli olduğunu kaydeden Beyaz, normalleşme sürecinde 4 adım olduğuna dikkat çekti. Beyaz, bu adımları güvenli bir ortamın oluşturulması, temel ihtiyaçların karşılanması, psikolojik yardımın sağlanması ve toplumsal bağların güçlendirilmesi olarak sıraladı.

Afetler sonrası normalleşme sürecinin ve bu sürecin doğru yönetilmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Çağrı Beyaz, afet sonrası normalleşme sürecinin daha sağlıklı bir şekilde olmasına yardımcı olacak adımları şöyle belirtti:

 "Afet sonrası normalleşme sürecinde güven duygusu önemlidir. Acil durumlarla başa çıkmak için gerekli tedbirlerin alınması ve insanların güvende hissedebilecek bir ortamın tesis edilmesi önemlidir.

Afet sonrası normalleşme sürecinde insanların temel ihtiyaçları; barınma, yiyecek, su ve sağlık hizmetleri karşılanmalıdır.

 Afetler, insanların psikolojik sağlıklarını morallerini de etkiler. Bu nedenle, normalleşme sürecinde insanların psikolojik destek almalarına yardımcı olunmalıdır. Bu destek, insanların afet sonrası yaşadıkları stres, kaygı ve mutsuzluk-umutsuzluk gibi duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olacaktır.

Afet sonrası normalleşme sürecinde, toplumsal bağlar da güçlendirilmelidir. İnsanlar arasında dayanışma, iş birliği ve yardımlaşma sağlanmalıdır."

Uzman Klinik Psikolog Çağrı Beyaz, bu adımların afet sonrası normalleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Beyaz, “Ancak normalleşme süreci her zaman kolay değildir ve farklı afetlerin farklı zorlukları vardır. Bu nedenle, normalleşme sürecinde hem bireysel manada hem de yönetimsel olarak insanların ihtiyaçlarına uygun özel önlemler alınması da gerekebilir.” uyarısında bulundu.

Hibya Haber Ajansı